Zalewa do peklowania mięsa
Opublikowano: 27.08.2021 r.
Sól peklująca i czosnek to klucz do doskonałej zalewy do peklowania mięsa. Sól peklująca zabezpiecza mięso przed psuciem, a czosnek dodaje aromatu i głębi smaku. Taka prosta, ale skuteczna mieszanka sprawia, że mięso nabiera wyjątkowego charakteru i jest gotowe do dalszej obróbki.
Składniki dla 1 porcji:
- Sól peklująca - 100 g
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Przyprawy - pieprz, majeranek, kminek mielony, papryka ostra, kolendra nasiona mielone
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- duży garnek, duża miska, sitko, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Do dużego garnka wlej 2 litry wody. Wrzuć do niego sól i rozpuść. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a także pozostałe przyprawy.
- Całość zagotuj, zbierając pojawiającą się pianę.
- Roztwór przecedź przez sitko.
- Zalewę ostudź i włóż do niej mięso. Roztwór jest odpowiedni do przygotowania 2 kg mięsa.
Komentarz dietetyka
To dodatek o dużej zawartości soli, dlatego powinny na niego uważać osoby z chorobami układu krążenia.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny