Zalewa do papryki
Opublikowano: 10.05.2022 r.
Ocet spirytusowy, cukier i liście wiśni – to główne składniki zalewy do papryki, która nadaje warzywom niezwykły smak i aromat. Słodycz cukru łagodzi kwaśność octu, a liście wiśni dodają ciekawych nut zapachowych. To prosty sposób, by przetworzyć paprykę na zimę w naprawdę wyjątkowy sposób.
Składniki dla 1 porcji:
- Ocet spirytusowy - 1000 ml (4 szklanki)
- Cukier - 300 g (1,5 szklanki)
- Liście wiśni - 40 g
- Przyprawy - sól, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Do garnka wlej 1 l wody, dodaj ocet, sól i cukier.
- Zagotuj i dodaj liście laurowe, ziele angielskie, gorczyce i liście wiśni.
- Gorącą marynatą zalewaj paprykę.
Komentarz dietetyka
Zalewa do papryki to marynata zawierająca niską ilość kalorii. Marynata może być przygotowana także z dodatkiem miodu lub ksylitolu. Marynata nie powinna być spożywana przez osoby mające wrzody żołądka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny