Zalewa do ogórków małosolnych

Opublikowano: 01.03.2022 r.
Ogórki, koperek, czosnek i chrzan – to czwórka, która rządzi w zalewie do ogórków małosolnych! Te składniki zapewniają klasyczny, dobrze znany smak, który uwielbiają wszyscy. Odpowiednio skomponowana zalewa sprawi, że Twoje ogórki zyskają niepowtarzalny aromat i chrupkość.
Składniki dla 10 porcji:
- Ogórek - 1000 g
- Koperek - 100 g (1 pęczek)
- Czosnek - 20 g (4 ząbki)
- Chrzan - 100 g (2 kawałki)
- Przyprawy - sól, ziele angielskie, liście laurowe
Liczba porcji: 10
Przepis krok po kroku
- Ogórki dokładnie umyj i umieść w garnku lub dużym słoiku.
- Dodaj koper, kawałki chrzanu i obrane ząbki czosnku.
- Zagotuj 2 l wody i rozpuść w nich 2 łyżki soli.
- Zagotowaną wodą zalej przygotowane ogórki i zamknij słoik lub przykryj talerzem tak, aby nie wypłynęły na wierzch.
- Ogórki będą dobre po około 2-3 dniach.
Komentarz dietetyka
Domowe ogórki małosolne to idealny dodatek do kanapek, które możesz podawać na śniadanie lub kolacje całej swojej rodzinie. Zadbaj, aby były one kolorowe.
~ Oliwia Gawron, dietetyk