Zalewa do ogórków konserwowych
Opublikowano: 16.05.2023 r.
Ocet spirytusowy, sól i cukier – to trio robi magię w zalewie do ogórków konserwowych. Prosta mieszanka tych składników sprawi, że ogórki staną się chrupiące i pełne smaku. Bez kombinowania, a efekt gwarantowany! Przepis na sprawdzoną zalewę, która zawsze wychodzi idealna.
Składniki dla 1 porcji:
- Ocet spirytusowy - 250 ml
- Sól - 10 g
- Cukier - 50 g
- Przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Do garnka wlej 6 szklanek wody (ok.1500 ml) i zagotuj.
- Do wody wlej ocet, dodaj sól i cukier.
- Wrzuć liść laurowy i ziele angielskie oraz kilka nasionek gorczycy.
- Składniki dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru oraz soli.
- Zalewę ponownie zagotuj, zmniejsz moc palnika na minimalną i gotuj 5 minut pod przykryciem.
- Gotową zalewą zalej ogórki.
Komentarz dietetyka
To dodatek, który jest zdrowy, nie sprawdzi się jednak dla osób z problemami z układem pokarmowym.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny