Zalewa do korniszonów
Opublikowano: 25.05.2022 r.
Ocet spirytusowy, cukier i cebula - te trzy składniki zadziałają w magię i stworzą świetną zalewę do korniszonów. Przygotowanie jest proste, a efekt końcowy gwarantuje pyszne, chrupiące ogórki o wyrazistym smaku. Wystarczy kilka kroków, by domowa spiżarnia zapełniła się pysznymi przetworami.
Składniki dla 6 porcji:
- Cukier - 300 g
- Ocet spirytusowy - 500 ml (2 szklanki)
- Cebula - 400 g (2 duże sztuki)
- Przyprawy - sól, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę z łupiny, pokrój ją w cienkie pióra.
- Wlej do garnka wodę (2 litry), dodaj cebulę, gorczycę, sól, liść laurowy, ziele angielskie, cukier oraz ocet.
- Zagotuj, zalewaj ogórki gorącą zalewą.
Komentarz dietetyka
Zalewa do korniszonów to niskokaloryczna marynata idealna do różnych warzyw. Jeśli masz problemy z żołądkiem, nie powinieneś spożywać tego typu marynaty. Możesz przygotować ja w wersji z octem jabłkowym.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny