Zakwas z buraków czerwonych
Opublikowano: 28.09.2023 r.
Buraki i czosnek to kluczowe składniki na klasyczny zakwas z buraków czerwonych, który przyciąga wyjątkowym smakiem i korzyściami zdrowotnymi. Te dwa składniki to podstawa! Zakwas świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup, kanapek czy napojów fermentowanych. Prosty w przygotowaniu, idealny na domowy eksperyment kuchenny.
Składniki dla 1 porcji:
- Burak - 500 g
- Czosnek - 12 g (3 ząbki)
- Przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, sól niejodowana, pieprz ziarna
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- obieraczka, słoik 800 ml
Przepis krok po kroku
- Przed przygotowaniem zakwasu załóż rękawiczki, by nie zafarbować dłoni.
- Zagotuj 350 ml, dodaj płaską łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj. Zostaw do ostygnięcia.
- Buraki wyszoruj i cienko obierz. Następnie pokrój na grubsze półplasterki.
- Buraki umieść w słoiku. Dodaj obrane ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu. Delikatnie przemieszaj, by przyprawy wpadły między buraki.
- Delikatnie dociśnij.
- Powoli wlej letnią, przygotowaną wcześniej wodę z solą.
- Zakręć słoik i odstaw w ciemne miejsce na 7-10 dni.
- Zakwas jest już gotowy do użycia. Im dłużej będzie stał, tym bardziej będzie miał ostry smak.
Komentarz dietetyka
Zakwas z buraków to produkt powstający w wyniku fermentacji. Ze względu na to, ma on w sobie prawdziwie lecznicze właściwości. Na uwagę zasługuje przede wszystkim fakt, że wzmacnia odporność. Wskazuje się, że wspiera również układ krwiotwórczy i krwionośny. Ze względu na dużą ilość probiotyków wspomaga układ pokarmowy w trawieniu. Bogata zawartość witaminy A i C, powoduje, że poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk