Zakwas z buraków
Opublikowano: 21.07.2022 r.
Buraki i czosnek to dwaj bohaterowie zakwasu z buraków, który przenieśmie twoją kuchnię na wyższy poziom zdrowia. Te proste składniki, pełne witamin i mikroelementów, nie tylko dodadzą smaku, ale też wspomogą trawienie. Zakwas z buraków to naturalny probiotyk, który idealnie pasuje do wielu potraw!
Składniki dla 1 porcji:
- Burak - 500 g (3 średnie sztuki)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Przyprawy - sól, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- garnek, sitko, lejek, butelka szklana, słoik 1,2 l
Przepis krok po kroku
- Buraki obierz ze skórki pokrój w grubą kostkę.
- Czosnek obierz i pokrój w kostkę.
- Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj 1 płaską łyżeczkę soli i składniki dokładnie wymieszaj.
- Słoik wyparz.
- Do wyparzonego słoika włóż 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, 4 ziarenka pieprzu oraz buraki.
- Zawartość słoika zalej wodą z solą.
- Słoik zakręć delikatnie i odstaw go w ciepłe miejsce na około 5-7 dni.
- Codziennie sprawdzaj, czy w słoiku nie wytworzyła się biała piana (jeśli jest, to zbierz ją łyżką).
- Gdy piana nie będzie się już wytwarzać, słoik zakręć szczelnie i pozostaw do dalszej fermentacji.
- Gotowy zakwas przecedź przez sito do garnka.
- Zakwas z garnka przelej do wyparzonej butelki szklanej, zakorkuj ją i przechowuj w lodówce.
Komentarz dietetyka
Zakwas z buraków to doskonały pomysł na smaczny dodatek do przygotowania zup. Zakwas stanowi dobre źródło wielu substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny