Zakręcone frytki
Opublikowano: 24.01.2023 r.
Ziemniaki i olej rzepakowy to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić te zakręcone frytki. Wystarczy kilka prostych kroków i dodatki, które pewnie już masz w kuchni. To idealna przekąska na każdą okazję – chrupiące, smaczne i naprawdę proste w przygotowaniu.
Składniki dla 3 porcji:
- Ziemniaki późne - 450 g (3 sztuki)
- Olej rzepakowy - 750 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- miska, patyczki do szaszłyków, frytkownica
Przepis krok po kroku
- Umyj i obierz ziemniaki.
- Ziemniaka nadziej na patyczka do szaszłyka (po środku ziemniaka wzdłuż długiej strony).
- Zacznij nacinać ziemniaka w kształt spirali od jednego końca do drugiego (nożem tnij ziemniaka aż do patyczka, obracając ziemniaka wokół własnej osi - do samego dołu). Ma powstać spiralka, a plastry ziemniaka powinny być cienkie.
- Rozciągnij lekko ziemniaka, by powstały odstępy.
- Wstaw ziemniaki do dużej miski i zalej zimną wodą. Wstaw na 5 minut do zamrażarki.
- Rozgrzej olej we frytownicy.
- Smaż ziemniaki na rozgrzanym oleju do złotego koloru przez około 10 minut.
- Po usmażeniu połóż na papierze do pieczenia.
- Podawaj z ulubionymi przyprawami.
Komentarz dietetyka
Przepis jest wysokokaloryczny. To wynika z użycia dużej ilości tłuszczu do smażenia.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości