Zaguby
Opublikowano: 05.03.2024 r.
Ziemniaki młode, mąka pszenna i cebula to kluczowe składniki tego regionalnego przysmaku, który nazywamy zaguby. To genialne połączenie prostych składników, które razem tworzą coś naprawdę wyjątkowego. Dla kogoś, kto ceni sobie tradycyjne, ale zarazem smaczne dania, zaguby to strzał w dziesiątkę.
Składniki dla 0 porcji:
- Ziemniaki młode - 750 g (10 sztuk)
- Mąka pszenna typ 500 - 1000 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Masło - 30 g (3 łyżki)
- Sól - 5 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, cząber, lubczyk
Liczba porcji: 0
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, duży garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
- Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle.
- Na patelnię z cebulą dodaj starte ziemniaki, przyprawy, wymieszaj.
- Podsmażaj kilka minut, tak aby ziemniaki zmiękły, ale nie były widocznie przysmażone.
- Odstaw do przestygnięcia.
- Mąkę zagnieć z wodą i solą, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto pierogowe.
- Ciasto rozwałkuj na jeden duży placek lub dwa mniejsze.
- Na środek nałóż masę ziemniaczaną i rozprowadź, zostawiając ok. 1-1,5 cm wolne od brzegów.
- Zawiń ciasto z masą w ciasny rulon i potnij ukośnie na kawałki wielkości 7 cm.
- W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i wrzucaj zaguby. Gotuj ok. 20 minut od wypłynięcia.
- Gotuj ok. 20 minut od wypłynięcia.
Komentarz dietetyka
Zaguby najlepiej podawać w towarzystkie produktów białkowych, aby zwiększyć jego ilość w posiłku i obniżyć ładunek glikemiczny.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk