Zacierki na mleku

Opublikowano: 31.08.2022 r.
Jajko, mąka pszenna i mleko tworzą trio, które przeniesie Cię do smaków dzieciństwa. Zacierki na mleku, prosty przepis pełen domowego ciepła, idealny na szybkie i sycące śniadanie. Delikatne kluseczki zatopione w słodkim, mlecznym wywarze, przypominają beztroskie poranki, kiedy mama przygotowywała je na kuchence.
Składniki dla 2 porcji:
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 60 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Mleko 3,2% - 750 ml (3 szklanki)
- Cukier - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajko, dodaj mąkę oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszaj składniki (ciasto powinno być zwarte).
- Oderwij mniejsze kawałki ciasta i zetrzyj je w palcach na mniejsze kawałki.
- W garnku zagotuj mleko z dodatkiem cukru.
- Następnie na wrzącej mleko wyrzuć zacierkę i gotuj przez około 4 minuty.
- Gotową zacierkę na mleku podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Zacierki na mleku to doskonała propozycja na smaczne śniadanie. Zacierka z mlekiem stanowi źródło białka oraz węglowodanów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny