Żabie udka w pysznej panierce po francusku
Opublikowano: 13.04.2021 r.
Żabie udka, mąka pszenna, bagietka francuska i masło to kluczowe składniki tego przysmaku rodem z Francji. Dodaj do tego czosnek, a masz kombinację, która zachwyci Twoje kubki smakowe! Udka są obtoczone w pysznej panierce, usmażone na złocisty kolor, a bagietka dodaje chrupkości, tworząc harmonijną całość.
Składniki dla 6 porcji:
- Bagietka francuska - 240 g
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g
- Masło - 400 g
- Czosnek - 30 g
- Żabie udka - 800 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski dodaj około 350 g mleka. Umieść w mleku umyte żabie udka. Zostaw je tam na 5 minut. Następnie odlej mleko.
- Połowę masła powoli roztop na dużej patelni.
- Żabie udka wymieszaj z mąką i dokładnie obtocz ze wszystkich stron.
- Na roztopione masło dodaj mięso żabie. Stopniowo zacznij dodawać drugą połowę masła. Każde udko postaraj się smażyć dokładnie z każdej strony na złocisty kolor. Dodaj sól oraz pieprz.
- 2 pęczki natki pietruszki posiekaj. Obrany czosnek pokrój bardzo drobno. Dodaj do podsmażonych już żabich udek i dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze maksymalnie 2 minuty.
- Podawaj żabie udka z pysznym maślanym sosikiem w towarzystwie świeżej lub pieczonej bagietki. Bagietka może być podana z masłem ziołowym lub czosnkowym.