Yorkshire pudding
Opublikowano: 15.08.2022 r.
Mąka pszenna, jajka i mleko – te podstawowe składniki tworzą magiczny przepis na yorkshire pudding. Wystarczy kilka minut, żeby z tych produktów powstało coś naprawdę pysznego. Dodaj olej rzepakowy i przysmak gotowy! To szybki sposób na przygotowanie idealnego dodatku do obiadu albo samodzielnej przekąski.
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Jajko - 4 szt.
- Mleko 3,2% - 200 ml (niepełna szklanka)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, sitko, pędzelek, miska, trzepaczka do jajek, forma na muffiny
Przepis krok po kroku
- Do miski przesiej mąkę, dodaj jajka i przy pomocy trzepaczki do jajek połącz składniki na gładką masę.
- Następnie cały czas energicznie mieszając, do masy dodaj mleko.
- Masę dopraw szczyptą soli i dokładnie wymieszaj. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Piekarnik rozgrzej do 230 st. C.
- Przy pomocy pędzelka wysmaruj blaszkę do muffinek olejem rzepakowym.
- Blaszkę do muffinek wysmarowaną olejem rzepakowym wstaw do rozgrzanego piekarnika na 3 minuty.
- Z piekarnika wyciągnij formę i ostrożnie przy pomocy chochelki wlej ciasto do otworów na babeczki.
- Blaszkę wstaw do rozgrzanego piekarnika i jej zawartość piecz przez około 25 minut.
- Yorkshire pudding podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Yorkshire pudding to doskonała propozycja na przekąskę. Danie jest dość kaloryczne, dlatego warto uważać z jego ilością w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny