Yakitori

Opublikowano: 02.05.2025 r.
Piersi kurczaka, udko ze skórą, sake i por – to podstawowe składniki, które sprawiają, że yakitori smakuje niesamowicie! W tym klasycznym japońskim daniu mięso z kurczaka nabiera wyjątkowego smaku dzięki marynacie z sake i subtelnej słodyczy pora. Całość jest grillowana, co daje soczyste, lekko wędzone kąski.
Składniki dla 6 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Udko kurczaka ze skórą - 400 g
- Ryż biały - 400 g
- Sake - 40 ml
- Por - 150 g (kawałek małej sztuki)
- Papryka czerwona - 200 g (1 średnia sztuka)
- Przyprawy - sos sojowy, sos mirin
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia, patyczki do szaszłyków
Przepis krok po kroku
- Mięso z piersi pokrój w większą kostkę.
- Udka oczyść z kości i pokrój razem ze skórą w paski.
- Pokrój pora.
- Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w dużą kostkę.
- Wątróbki oczyść z błonek.
- W misce wymieszaj sos sojowy, mirin, sake i cukier.
- Umieść w marynacie mięso i odstaw na 30-40 minut.
- Po tym czasie mięso i warzywa nadziewaj na patyczki do szaszłyków.
- Grilluj w nagrzanym do 230 stopni piekarniku z włączoną górną grzałką.
- Ugotuj ryż w osolonej wodzie.
- Szaszłyki podawaj z ryżem.
Komentarz dietetyka
Yakitori to danie zawierające dużo białka zwierzęcego. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała. Wspomaga także regenerację tkanek. Yakitori jest bardzo dobrym źródłem żelaza oraz witamin z grupy B.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny