Yakisoba

Opublikowano: 14.12.2021 r.
Mięso mielone, makaron soba, marchewka, cebula i kapusta pekińska – to ekipa, która w parę chwil zmieni Twoją kuchnię w japoński street food! Yakisoba to szybkie i sycące danie, w którym chrupiące warzywa i soczyste mięso łączą się z aromatycznym olejem sezamowym, tworząc smakowitą harmonię.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 400 g
- Makaron soba - 400 g
- Marchewka - 300 g (2 duże sztuki)
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Kapusta pekińska - 200 g
- Olej sezamowy - 100 ml
- Przyprawy - sos sojowy, imbir świeży, czosnek, cukier
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, wok
Przepis krok po kroku
- Obierz marchew i pokrój w słupki.
- Kapustę pekińską posiekaj drobno.
- Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w drobną kostkę.
- Przeciśnij przez praskę czosnek.
- Zetrzyj imbir.
- W woku rozgrzej olej sezamowy, podsmaż cebulę, czosnek i imbir.
- Dodaj mięso mielone i usmaż.
- Następnie dodaj warzywa, sos sojowy i łyżkę cukru.
- W garnku zagotuj wodę i gotuj przez 2 minuty makaron.
- Odcedź go i dodaj do woka, smaż chwilę do połączenia składników.
- Podawaj w głębokim talerzu.
Komentarz dietetyka
Yakisoba to danie zawierające dużo białka zwierzęcego, które jest naturalnym składnikiem wspomagającym regenerację organizmu. Danie zawiera także bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego. Dzięki szybkiemu smażeniu w woku zachowuje wszystkie składniki mineralne.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny