Wytrawne placki twarogowe z wędzoną piersią z kurczaka
Opublikowano: 05.03.2021 r.
Ser twarogowy półtłusty, jajko, wędzony filet z piersi kurczaka, mąka pszenna i olej rzepakowy to podstawowe składniki, dzięki którym powstaną przepyszne wytrawne placki twarogowe z wędzoną piersią z kurczaka. To szybka i łatwa w przygotowaniu propozycja na śniadanie lub kolację dla miłośników prostych, ale nietuzinkowych dań.
Składniki dla 2 porcji:
- Ser twarogowy półtłusty - 250 g
- Jajko - 1 szt.
- Wędzony filet z piersi kurczaka - 75 g
- Mąka pszenna typ 550 - 50 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Ser dodaj do miski, dokładnie rozgnieć go widelcem i dodaj jajko.
- Dodaj bardzo drobno pokrojony filet wędzony z kurczaka i świeżą natkę pietruszki (1 łyżkę) również posiekaną.
- Dopraw solą i pieprzem (po pół łyżeczki, dopraw według uznania). Wymieszaj i dodaj mąkę – zagnieć ciasto.
- Te placuszki powinno się formować w ręce. Zacznij formować okrągłe placki grube na około 3 centymetry. Obtocz w mące.
- Rozgrzej na patelni olej i smaż placki przez około 5 minut z obu stron. Powinny być zarumienione na złoty kolor.