Wrapy z kurczakiem

Opublikowano: 23.10.2021 r.
Tortilla pełnoziarnista, soczyste piersi z kurczaka, chrupiąca czerwona papryka, kukurydza konserwowa oraz wyrazisty ser żółty – to główne składniki naszych wrapów z kurczakiem. Te proste w przygotowaniu, ale pełne smaku wrapy z przyjemnością zaspokoją Twój głód. Gotuj razem z nami i ciesz się zdrowym, domowym posiłkiem.
Składniki dla 4 porcji:
- Tortilla pełnoziarnista - 400 g (8 sztuk)
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (1 duży filet)
- Kukurydza konserwowa - 200 g
- Papryka czerwona - 240 g (1 duża sztuka)
- Ogórek konserwowy - 150 g
- Ser żółty - 200 g
- Ketchup - 50 g
- Majonez - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Pokrój pierś z kurczaka w paski.
- Pierś z kurczaka dopraw solą, pieprzem, słodką papryką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i polej olejem rzepakowym, wymieszaj i odstaw na 15 minut.
- Ser żółty zetrzyj na tarce.
- Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
- Pokrój ogórki konserwowe w plastry.
- Na patelni usmaż kurczaka.
- Tortille posmaruj majonezem i ketchupem, posyp żółtym serem, dodaj paski kurczaka, paprykę i ogórka oraz kukurydzę konserwową.
- Złóż brzegi placka i zwiń w rulon, podgrzej na patelni bez tłuszczu, aż będą rumiane.
Komentarz dietetyka
Wrapy z kurczakiem to danie zawierające dużo błonnika pokarmowego. Kurczak jest mięsem nisko tłuszczowym i zawierającym dużo białka zwierzęcego. Danie nadaje się dla osób na dietach redukcyjnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny