Wrap z tuńczykiem

Opublikowano: 28.09.2021 r.
Tuńczyk w oleju, tortilla pełnoziarnista, serek śmietankowy, rukola. Te składniki tworzą podstawę smakowitego wrapa, który idealnie sprawdzi się jako szybka i zdrowa przekąska. Dodaj do tego czerwonej papryki i czerwonej cebuli, aby nadać mu odrobinę słodyczy i pikantności. To połączenie gwarantuje prawdziwą ucztę dla podniebienia!
Składniki dla 1 porcji:
- Tuńczyk w oleju - 60 g (pół puszki)
- Tortilla pełnoziarnista - 60 g (1 placek)
- Serek śmietankowy - 25 g (1 łyżka)
- Rukola - 50 g (2 garści)
- Papryka czerwona - 80 g (1/3 szt)
- Cebula czerwona - 25 g (1/4 szt)
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Na suchej patelni przyrumień lekko tortillę.
- Środek placka wysmaruj serkiem kanapkowym i wyłóż opłukaną rukolę. Dodaj pokrojoną w kostkę w koskę cebulę i paprykę.
- Tuńczyka odsącz z zalewy i podziel na mniejsze kawałki. Poukładaj na tortilli.
- Całość dokładnie zroluj, tak by nie wypadły z niej warzywa.
Komentarz dietetyka
To zdrowe danie, które dostarcza sporo białka i błonnika.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny