Wrap z kurczakiem
Opublikowano: 05.07.2022 r.
Piersi kurczaka, mix sałat, pomidor, a wszystko owinięte w pełnoziarnistą tortillę – oto esencja tego prostego, ale sycącego wrapa! Pychota na szybko, idealna na lunch czy kolację, i to z porządną dawką zdrowych składników.
Składniki dla 1 porcji:
- Tortilla pełnoziarnista - 60 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 100 g
- Mix sałat - 50 g
- Pomidor - 60 g
- Cebula - 25 g
- Ogórek - 50 g
- Musztarda - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, grill
Przepis krok po kroku
- Kurczaka oczyść z błonek i natrzyj solą, pieprzem, papryką i ziołami.
- Patelnię grillową porządnie nagrzej, jeśli do jej powierzchni przywierają produkty, możesz nieco skropić ją oliwą lub olejem rzepakowym. Na patelni zgrilluj kurczaka na złocisty kolor.
- Placki tortilli podpiecz na suchej patelni przez kilka sekund, by były ciepłe, ale nie stały się twarde.
- Na tortillę rozsmaruj musztardę i wyłóż sałatę.
- Ogórka, cebulę i pomidora pokrój na mniejsze kawałki i umieść na środku placka. Całość udekoruj pokrojonym kurczakiem.
- Kraniec tortilli i jej boki złóż do środka.
- Tortillę możesz podawać na ciepło lub zimno.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny