Wołowina z warzywami
Opublikowano: 22.08.2023 r.
Wołowina, stek, cebula szalotka, papryka żółta i czerwona, cukinia oraz bulion warzywny to kluczowe składniki tego aromatycznego dania. Soczysta wołowina połączona z kolorowymi paprykami i delikatną cukinią tworzy pełne smaku danie, idealne na obiad. Wszystko duszone w bulionie warzywnym, który dodaje głębi i intensywności.
Składniki dla 4 porcji:
- Wołowina, stek - 500 g
- Cebula szalotka - 100 g (4 sztuki)
- Papryka żółta - 250 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 250 g (1 sztuka)
- Cukinia - 1000 g (2 sztuki)
- Marchewka - 100 g (2 sztuki)
- Bulion warzywny - 750 ml (3 szklanki)
- Masło - 15 g (1 łyżka)
- Olej rzepakowy - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, mięta świeża
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- duży garnek
Przepis krok po kroku
- Wołowinę umyj i pokrój w kostkę.
- Szalotki obierz i pokrój w kostkę.
- W dużym garnku podgrzej masło i olej. Podsmaż na nim wołowinę z każdej strony.
- Dodaj cebulę i razem chwilę podduszaj.
- Warzywa umyj. Z papryk usuń gniazdo nasienne i pokrój miąższ w kostkę. Cukinię pokrój w grube plasterki. Marchewki obierz i pokrój na półplasterki. Dodaj warzywa do mięsa.
- Podsmażaj razem przez kilka minut. Następnie wlej bulion. Przykryj pokrywką i duś przez ok. 55 minut.
- W międzyczasie posiekaj świeże oregano i miętę. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
- Wyłóż wołowinę z warzywami na talerz i posyp świeżymi ziołami.
Komentarz dietetyka
Mięso wołowe jest jednym z najlepszych źródeł żelaza hemowego, które jest najlepiej przyswajalne przez nasz organizm.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk