Wołowina po żydowsku
Opublikowano: 30.12.2021 r.
Cebula, marchewka, seler korzeniowy i udziec wołowy to kluczowe składniki w tej wersji wołowiny po żydowsku. Zaczynasz od zeszklenia cebuli, potem dorzucasz warzywa i mięso. Wszystko gotuje się w bulionie drobiowym, a tajemnicą smaku są dodatki jak ciastka korzenne, które nadają całości wyjątkowy aromat.
Składniki dla 10 porcji:
- Udziec wołowy - 1200 g
- Cebula - 400 g (4 duże sztuki)
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Seler korzeniowy - 200 g (1 mała sztuka)
- Mąka ziemniaczana - 50 g
- Bulion drobiowy - 1000 g (4 szklanki)
- Ciastka korzenne - 200 g
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Udziec wołowy natrzyj solą i pieprzem, umieść w lodówce na noc.
- Udziec obtocz w mące ziemniaczanej.
- Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i obsmaż mięso.
- Udziec włóż do naczynia żaroodpornego.
- Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra.
- Zeszklij cebulę na patelni po smażeniu mięsa.
- Zalej mięso bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Cebulę umieść w naczyniu żaroodpornym.
- Obierz marchew i seler, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa.
- Pokrusz ciasta korzenne i dodaj do reszty składników.
- Piecz w nagrzanym do 160 stopni przez 3-4 godziny.
Komentarz dietetyka
Wołowina po żydowsku to danie zawierające bardzo dużą ilość białka zwierzęcego. Jest to danie zawierające nie dużą ilość kalorii. Wołowina jest mięsem dość chudym. Mogą ją spożywać osoby na dietach redukcyjnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny