Wołowina po wietnamsku
Opublikowano: 26.01.2022 r.
Polędwica wołowa, świeża papryczka chili, trawa cytrynowa, sos sojowy i sos rybny – oto serce wołowiny po wietnamsku. Danie, które łączy w sobie ostrość, intensywność smaków i nuty cytrusowe. Idealne na szybki, egzotyczny posiłek. Warto zwrócić uwagę na ten smakowity mix składników i aromatów!
Składniki dla 4 porcji:
- Polędwica wołowa - 500 g
- Cebula - 90 g (1 sztuka)
- Czosnek - 21 g (3 ząbki)
- Papryczka chili czerwona świeża - 7 g (1 sztuka)
- Trawa cytrynowa - 8 g (kawałek 10 cm, świeżej lub w zalewie)
- Migdały - 50 g (w płatkach)
- Ryż biały - 100 g
- Cukier trzcinowy - 5 g (1 łyżeczka)
- Sos sojowy - 40 ml (4 łyżki)
- Sos rybny - 20 ml (2 łyżki)
- Papryka czerwona - 200 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 40 ml
- Przyprawy - sos sojowy, papryczka chilli świeża, sos rybny, czosnek, kardamon, trawa cytrynowa, cynamon cały, anyż
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- wok
Przepis krok po kroku
- Wołowinę potnij w cienkie plasterki i wymieszaj z dwoma łyżkami sosu sojowego i wody.
- Cebulę pokrój w kostkę, a paprykę w paseczki. Trawę cytrynową pokrój w cienkie plasterki. Papryczkę chilli oczyść z nasion i drobno posiekaj. Czosnek pokrój w plasterki.
- Rozgrzej wok i wlej 2 łyżki oleju. Szybko usmaż na nim wołowinę, aż straci różowy kolor. Przełóż do innego naczynia.
- Przetrzyj wok ręcznikiem papierowym i rozgrzej na nim ponownie dwie łyżki oleju. Usmaż na nim cebulę z papryką, po czym dodaj czosnek, chilli i trawę cytrynową.
- Po około minucie dodaj gwiazdkę anyżu, 1 laskę cynamonu, 3 ziarna kardomonu.
- W miseczce wymieszaj 2 łyżki sosu sojowego, sosu rybnego i łyżeczkę cukru brązowego.
- Wlej do woka, po czym dodaj mięso i migdały.
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Podawaj wołowinę z warzywami i ryżem.
- Smacznego!
Komentarz dietetyka
Ryż brązowy to nieoczyszczona forma ryżu białego. Zawiera przez to więcej witamin z grupy B i błonnika, dając dłuższe uczucie sytości. Ma też niższy Indeks Glikemiczny.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk