Wołowina po tajsku
Opublikowano: 02.11.2021 r.
Udziec wołowy, czerwona papryka i korzeń imbiru to kluczowe składniki wołowiny po tajsku. To szybkie i aromatyczne danie, które łączy soczystość mięsa z odświeżającym kęsem papryki i pikantnym akcentem imbiru, stanowi idealny sposób na wyrwanie się z kulinarnej rutyny i dodanie egzotycznego smaku do codziennego menu.
Składniki dla 4 porcji:
- Udziec wołowy - 500 g
- Papryka czerwona - 220 g (1 sztuka)
- Imbir korzeń - 10 g (2 łyżeczki)
- Przyprawy - papryka słodka, sos sojowy, olej sezamowy, sos rybny, pieprz biały, tajska bazylia
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- miska, wok
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj 8 łyżek sosu sojowego, 6 łyżek oleju sezamowego, 4 łyżki sosu rybnego, starty imbir, 2 łyżki papryki słodkiej i łyżkę pieprzu.
- Wołowinę pokrój w plasterki, przełóż do przygotowanej marynaty i odstaw na 60 minut.
- Rozgrzej woka.
- Dodaj mięso, bez marynaty, na woka i szybko przesmaż.
- Dodaj marynatę oraz około 1/3 szklanki wody lub bulionu mięsnego.
- Duś 20 minut.
- Paprykę pokrój w paski i dodaj do wołowiny.
- Duś 10 minut.
- Dodaj parę listków bazylii tajskiej, wymieszaj i podawaj.
Komentarz dietetyka
Wołowina po tajsku jest pysznym i zdrowym posiłkiem. Z dodatkiem ryżu i surówki jest pełnowartościowym posiłkiem.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki