Wołowina po chińsku

Opublikowano: 29.07.2021 r.
Polędwica wołowa, fasolka szparagowa, czerwona papryka i cebula to główne składniki, które tworzą smakowitą bazę dla wołowiny po chińsku. Soczyste mięso, chrupiące warzywa i delikatny balans smaków sprawiają, że to danie idealnie nadaje się na szybki obiad. Wszystko, co potrzebujesz, żeby przygotować to pyszne, pełne aromatów danie, znajdziesz w swojej kuchni lub najbliższym sklepie.
Składniki dla 4 porcji:
- Fasolka szparagowa - 200 g
- Polędwica wołowa - 300 g
- Papryka czerwona - 200 g (1 większa sztuka)
- Cebula - 100 g (1 większa sztuka)
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, imbir świeży, czosnek, sok z limonki
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, tarka, wok
Przepis krok po kroku
- Mięso wołowe pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebulę i paprykę obierz i pokrój w paski. Fasolkę szparagową przebierz i umyj (możesz przeciąć ją na pół).
- Mięso obtocz w skrobi ziemniaczanej i obsmaż na rozgrzanym tłuszczu w woku. Następnie przesmażone mięso przełóż na talerzyk.
- Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę, fasolkę i paprykę. Pod koniec smażenia do warzyw dodaj imbir starty na tarce, posiekany czosnek i 2 łyżki sosu sojowego.
- Do warzyw dodaj przesmażone mięso i dopraw do smaku.
- Całość wymieszaj i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem np. ugotowanego makaronu.
Komentarz dietetyka
Wołowina po chińsku to smaczne danie obiadowe. Jest to doskonałe źródło białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny