Wołowina po burgundzku
Opublikowano: 03.06.2021 r.
Polędwica wołowa, boczek wędzony, czerwone wino wytrawne i bulion wołowy to klucz do smaku wołowiny po burgundzku. Te składniki tworzą niezwykle bogaty, intensywny smak, który w połączeniu z cebulą szalotką i pieczarkami tworzy klasyczną francuską potrawę. Aromatyczny sos, kawałki mięsa i warzywa razem tworzą wyjątkową kompozycję.
Składniki dla 10 porcji:
- Polędwica wołowa - 1000 g
- Boczek wędzony bez kości - 150 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Por - 150 g (1 mała sztuka)
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Mąka pszenna typ 550 - 25 g
- Bulion wołowy - 500 ml
- Wino czerwone wytrawne - 500 g
- Koncentrat pomidorowy - 25 g
- Cebula szalotka - 150 g
- Pieczarki - 250 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, liść laurowy, czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Boczek pokrój w kostkę, ułóż go na dnie głębokiej patelni i podsmaż go, aż do zarumienienia. Następnie wyjmij go na talerz, pozostawiając wytopiony tłuszcz na patelni.
- Polędwicę pokrój w kostkę, na patelnię dolej połowę oleju i partiami podsmażaj mięso. Po obsmażeniu odłóż je na talerz.
- Na patelnię dolej pozostały olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w talarki marchewki oraz pora. Następnie do warzyw dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj składniki. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Warzywa z patelni przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Następnie do patelni wlej bulion, wino oraz koncentrat pomidorowy, całość zagotuj. Do wywaru dodaj liść laurowy, posiekaną natkę pietruszki oraz przesmażone mięso.
- Gdy mięso zagotuje się przelej je go naczynia żaroodpornego, następnie ukryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C na 3 godziny.
- Na patelni przesmaż obrane cebulki szalotki i pieczarki. Składniki dodaj do gulaszu po 2,5 godzinach pieczenia. Następnie nie przykrywaj już naczynia i piecz gulasz około 30 minut.
- Gotowy gulasz podawaj z pieczywem lub gotowanymi ziemniakami w formie puree.
Komentarz dietetyka
Wołowina jest mięsem bogatym w żelazo, dlatego warto włączyć tą potrawę do diety osób cierpiących na anemię. Pamiętaj jednak, że jest to mięso czerwone, którego ilość w diecie powinna być ograniczona.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny