Wodzionka
Opublikowano: 21.09.2022 r.
Czerstwy chleb i smalec ze skwarkami to idealne połączenie dla prawdziwych smakoszy wodzionki, jedynej w swoim rodzaju zupy śląskiej. Układają się w prostą i genialną mieszankę, która zadowoli Twoje kubki smakowe. To doskonała propozycja na chłodniejsze dni, kiedy masz ochotę na coś naprawdę konkretnego i pożywnego.
Składniki dla 2 porcji:
- Chleb - 120 g (czerstwy)
- Smalec - 50 g (ze skwarkami)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek
Liczba porcji: 2
Przepis krok po kroku
- Ugotuj wodę.
- Do talerza włóż czerstwy chleb pokrojony w kostkę, smalec ze skwarkami, posiekany ząbek czosnku.
- Wszystko zalej gorącą wodą (tak, by składniki były przykryte). Dopraw solą, pieprzem i posyp świeżą natką pietruszki.
- Poczekaj, aż tłuszcz się rozpuści, wymieszaj i smacznego.
Komentarz dietetyka
W zupie jest śladowa ilość białka. Przepis składa się głównie z węglowodanów oraz z tłuszczu. Boczek nie jest zalecany w nadmiarze poprzez wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatek czosnku i natki pietruszki wspiera odporność.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości