Woda śledziowa
Opublikowano: 15.12.2021 r.
Śledź filet, cebula, ocet spirytusowy i śmietana – oto kluczowe składniki, które sprawiają, że woda śledziowa smakuje wyjątkowo. Śledzie i cebula to podstawa, dzięki której danie zyskuje charakterystyczny smak, ocet dodaje kwaśności, a śmietana delikatności. Składniki te tworzą zgraną całość, której trudno się oprzeć.
Składniki dla 4 porcji:
- Śledź filet - 500 g
- Cebula - 150 g (3 małe sztuki)
- Ocet spirytusowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Śmietana 18% - 125 g
- Ziemniaki ugotowane - 300 g (w mundurkach)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Śledzie namocz w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli.
- Cebule obierz i pokrój w piórka.
- Pokrojoną cebulę umieść w garnku z dodatkiem liści laurowych oraz ziela angielskiego i zalej litrem wody.
- Cebule gotuj do miękkości, a następnie dodaj ocet.
- Wywar z cebuli pozostaw do wystygnięcia następnie schłodź w lodówce.
- Do schłodzonego wywaru dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
- Wywar ze śmietanową dopraw wedle uznania.
- Namoczone śledzie pokrój w plastry o szerokości około 2 cm.
- Pokrojone śledzie dodać do wywaru z dodatkiem śmietany.
- Zupę podawaj z dodatkiem ugotowanych ziemniaków.
Komentarz dietetyka
Woda śledziowa to doskonały pomysł na wykorzystanie śledzia w kuchni. Jest to doskonała propozycja na danie spożywane w okresie Świąt Bożego Narodzenia.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny