Włoskie kanapki
Opublikowano: 22.12.2023 r.
Bułka ciabatta, szynka parmeńska, ser burrata i rukola — to właśnie te składniki tworzą kwintesencję włoskich kanapek. Miękka ciabatta idealnie komponuje się z delikatną, kremową burratą i aromatyczną szynką parmeńską, a całość dopełnia świeża rukola, nadając kanapce charakteru. Czysta, włoska przyjemność w każdej kęsie!
Składniki dla 4 porcji:
- Bułka ciabatta - 120 g (2 sztuki)
- Masło - 20 g
- Rukola - 30 g
- Szynka parmeńska - 100 g
- Ser burrata - 250 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Pomidor - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Przepis krok po kroku
- Bułki przekrój na pół.
- Posmaruj bułki masłem.
- Na maśle ułóż rukolę, szynkę parmeńską i plastry pomidora.
- Burratę podziel po połowie na każdą kromkę. Rozsmaruj ser po całości.
- Kanapki polej oliwą i dopraw solą oraz pieprzem.
Komentarz dietetyka
Potrawa jest wysokokaloryczna. Ponadto szynka parmeńska jest wędliną dojrzewającą, więc nie powinny jej jeść dzieci oraz kobiety w ciąży.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości