Włoska zupa pomidorowa
Opublikowano: 16.02.2022 r.
Cebula, pomidory, czosnek, bulion warzywny, ocet balsamiczny i świeża bazylia – to kluczowe składniki włoskiej zupy pomidorowej, która zachwyci cię swoją prostotą i głębią smaku. Dodatek papryczki chili nadaje jej delikatnej pikantności, a ser parmezan przyjemnie wzbogaca ostateczną kompozycję. Taka zupa to prawdziwy włoski klasyk.
Składniki dla 6 porcji:
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Pomidor - 2000 g
- Ocet balsamiczny - 20 ml (2 łyżki)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Papryczka chili czerwona świeża - 50 g (1 sztuka)
- Bazylia świeża - 30 g (1 garść)
- Ser parmezan - 60 g (1 garść)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, mikser
Przepis krok po kroku
- Masło rozgrzej na patelni, zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.
- Pomidory natnij na krzyż i sparz gorącą wodą.
- Obierz pomidory ze skóry, pokrój w mniejszą kostkę i dodaj do garnka.
- Całość dopraw ziołami do smaku, duś pod przykryciem.
- Następnie wlej bulion, gotuj przez 20 minut, aż składniki się połączą. Dodaj ocet balsamiczny.
- Zmiksuj zupę do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Zupę podawaj ze świeżą bazylią i tartym parmezanem.
Komentarz dietetyka
Zupę możesz podawać np. z makaronem lub ryżem.
~ Oliwia Gawron, dietetyk