Wiśnie w syropie
Opublikowano: 17.05.2022 r.
Wiśnie i cukier - tylko te dwa składniki wystarczą, żeby stworzyć pyszny domowy syrop, który przypomni smak lata. Słodkie, soczyste wiśnie zasypane cukrem i gotowane aż do uzyskania gęstego syropu będą idealnym dodatkiem do deserów, lodów, czy nawet zimowej herbaty.
Składniki dla 10 porcji:
- Wiśnie - 2000 g (umyte, wydrylowane)
- Cukier - 2000 g
- Przyprawy - cukier
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoik 400 ml, słoik 5 l
Przepis krok po kroku
- Wiśnie (umyte i wydrylowane) umieść w dużym słoiku. Zasyp je cukrem i delikatnie zamieszaj. Przykryj słoik ściereczką i odstaw na 24 godziny.
- Następnego dnia odlej powstały sok do garnka, a wiśnie pozostaw w słoiku.
- Sok zagotuj. Lekko przestudzony (ale wciąż gorący) wlej ponownie do wiśni. Wymieszaj i odstaw na 24 godziny.
- Następnego dnia ponownie wlej syrop do garnka. Wiśnie rozłóż do czystych i wyparzonych słoików.
- Sok w garnku zagotuj.
- Gorącym sok rozlej do słoiczków, w których są już wiśnie. Szczelnie zakręć słoiki.
- Na dnie szerokiego garnka połóż ściereczkę bawełnianą. Ustaw na niej słoiczki z wiśniami. Nalej wody do 1/2 wysokości słoików.
- Doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz gaz, przykryj garnek pokrywką i gotuj całość około 15 minut.
- Gotowe słoiczki odstaw do ostygnięcia.
- Przechowuj w chłodnym miejscu.
Komentarz dietetyka
W wiśniach znajdziemy również witaminę A, E, K, PP oraz kwas foliowy. Spożycie 100 g wiśni zapewni aż 50% zapotrzebowania na witaminę A.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk