Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
Opublikowano: 26.05.2021 r.
Bulion drobiowy, botwina, ziemniaki młode i jajka to główne gwiazdy wiosennej zupy, która jest nie tylko smaczna, ale też pełna świeżości. Dzięki dodaniu kremowej śmietanki i odrobiny wędzonego boczku, zupa zyskuje niepowtarzalny smak, a jajka idealnie ją uzupełniają.
Składniki dla 10 porcji:
- Bulion drobiowy - 1000 g
- Botwina - 700 g
- Śmietanka kremowa 30% - 100 g
- Boczek wędzony bez kości - 200 g
- Ziemniaki młode - 1000 g
- Masło - 100 g
- Śmietana 12% - 100 g
- Jajko - 6 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, koper
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, duży garnek, tłuczek do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Obierz i umyj ziemniaki. Ugotuj je w posolonej wodzie. Ugotuj również jajka.
- Zagotuj bulion w dużym garnku.
- Botwinkę umyj. Odkrój od buraczków korzonki i łodygi. Buraczki, łodygi i liście pokrój w większe kawałki. Dodaj botwinkę do bulionu. Dodaj także sól oraz pieprz.
- Boczek pokrój w większą kostkę. Podsmaż 5 minut na patelni bez tłuszczu i dodaj do bulionu. Gotuj całość aż warzywa będą miękkie (około 20 minut).
- Po tym czasie dodaj do zupy śmietankę i przyprawy. Zagotuj przez kolejne 10 minut.
- Ziemniaki wymieszaj z masłem, śmietaną i koperkiem. Stłucz na puree.
- Do miseczki nałóż barszcz oraz dodaj ugotowane jajko przekrojone na pół.
- Ziemniaki wyłóż do osobnej miseczki, posyp koperkiem i podawaj razem z botwinką.
Komentarz dietetyka
Całe danie jest wysokokaloryczne ze względu na dodatki. Zupa również jest zabielana, więc to dodatkowo zwiększa kaloryczność. Indeks glikemiczny także jest wysoki, dlatego należy uważać z ilością zjadanych porcji.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości