Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami
Opublikowano: 26.05.2021 r.
Botwina, młode ziemniaki, boczek wędzony, bulion drobiowy i śmietanka kremowa – oto najważniejsze składniki, które wprowadzą Cię w wyjątkowy smak wiosennej zupy z botwiny. Wszystko to połączone w jednym garnku stworzy aromatyczną i sycącą potrawę, idealną na lekki obiad.
Składniki dla 4 porcji:
- Botwina - 350 g (1 pęczek)
- Bulion drobiowy - 1500 g
- Boczek wędzony bez kości - 100 g
- Cebula - 50 g
- Śmietanka kremowa 30% - 50 g
- Ziemniaki młode - 600 g
- Kiełbasa podwawelska - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz, koper
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, tłuczek do ziemniaków, patelnia
Przepis krok po kroku
- W garnku zagotuj bulion.
- Botwinkę dokładnie umyj. Usuń korzonki, odetnij łodygi od buraczków. Pokrój buraczki na mniejsze kawałki, tak samo pokrój łodygi i liście na większe kawałki.
- Umytą i pokrojoną botwinę dodaj do zagotowanego bulionu.
- Pokrój kiełbasę w ćwierć plastry. Dodaj ją do bulionu z botwiną. Wszystko gotuj do miękkości botwinki - około 20 minut.
- W tym czasie ugotuj ziemniaki. Posól je.
- Zrób okrasę: boczek pokrój w malutką kosteczkę i usmaż na patelni (nie dodając tłuszczu). Posiekaj też obraną cebulkę i usmaż razem z boczkiem.
- Gdy botwinka będzie miękka dodaj do zupy śmietankę oraz sól i pieprz do smaku - dokładnie wymieszaj. Zagotuj jeszcze przez 5 minut.
- Ugotowane ziemniaki za pomocą tłuczka utłucz na puree.
- Nalej zupę do miseczki.
- Ziemniaki podawaj tak jak lubisz. Polej ziemniaki okrasą i posyp koperkiem.
Komentarz dietetyka
Przepis jest wysokokaloryczny, poprzez dodatek okrasy. Kiełbasa również potrafi mieć wysoką kaloryczność, chyba że postawisz na kiełbasę chudą drobiową. Kwasy nasycone pochodzące z boczku i śmietanki lub smalcu są zalecane w umiarkowanej ilości - nie należy przesadzać. Danie ma wysoki indeks glikemiczny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości