Wino ze śliwek
Opublikowano: 18.05.2022 r.
Śliwki, cukier i drożdże – to trio, które zamieni Twoje owoce w aromatyczne wino domowej roboty. Wystarczy 2 kg śliwek, 6 szklanek cukru i 5 gramów winnych drożdży, żeby stworzyć wyjątkowy trunek na długie jesienne wieczory. Zajrzyj do przepisu i zobacz, jak łatwo możesz przygotować to wyjątkowe wino.
Składniki dla 20 porcji:
- Śliwki - 2000 g
- Cukier - 1200 g (6 szklanek)
- Drożdże suche - 5 g (winiarskie)
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- garnek, sitko, butelka szklana, gąsior z rurką fermentacyjną 25 l
Przepis krok po kroku
- Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
- Śliwki włóż do garnka i zalej około 4 litrami gorącej wody. Całość przykryj i odstaw na 4 dni, mieszając 2 razy dziennie.
- Następnie do wody ze śliwkami dodaj cukier i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru.
- Do mieszaniny dodaj drożdże winiarskie i pozostaw pod przykryciem na 5 dni, mieszając od czasu do czasu.
- Po tym czasie miksturę zlej do gąsiora, na gąsior załóż korek ze szklaną rurką.
- Wino pozostaw do fermentacji.
- Gotowe wino przecedź na sitku, przelej do czystych butelek i zakorkuj.
- Wino przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Komentarz dietetyka
Wino ze śliwek to doskonały pomysł na wykorzystanie śliwek. Świetnie sprawdzi się jako dodatek podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny