Wino z wiśni
Opublikowano: 24.08.2021 r.
Wiśnie i cukier - to wszystko, czego potrzebujesz, żeby stworzyć domowe wino z wiśni. Wyobraź sobie bogaty, intensywnie owocowy smak pochodzący z 5 kilogramów soczystych wiśni, a do tego odpowiednia porcja cukru, która zapewnia przemianę tych owoców w alkohol. Ten przepis jest prosty, ale za to efekt końcowy zaskakuje głębią smaku.
Składniki dla 140 porcji:
- Wiśnie - 5000 g
- Cukier - 1500 g
- Przyprawy - drożdże winiarskie, pożywka z witaminą b dla drożdży winiarskich, pektoenzym, klarowin
Liczba porcji: 140
Będziesz potrzebować:
- drylownica do wiśni, butelka szklana, balon na wino, słoik 1,5 l, gąsior z rurką fermentacyjną 25 l
Przepis krok po kroku
- Przygotuj syrop cukrowy (z 1,2 l ciepłej wody i 1 kg cukru) i odstaw do ostudzenia.
- Wiśnie dokładnie umyj, usuń szypułki i wydryluj. Przygotowane owoce przenieś do pojemnika fermentacyjnego z rurką fermentacyjną i dodaj wcześniej przygotowany syrop cukrowy.
- Dodaj pektoenzym, 1,25 g pożywki oraz drożdże winiarskie (według zalecenia na opakowaniu).
- Całość pozostaw do fermentacji na 2 tygodnie. Po tym czasie odciśnij wiśnie.
- Po odciśnięciu wina przenieś je do balonu, 1,25 g pożywki i pozostaw na kolejny tydzień.
- Po tygodniu dodaj ostatnią porcję syropu cukrowego (z 0,55 l wody i 0,5 kg cukru). Pozostaw na 4 tygodnie – po tym czasie na dnie balonu zbierze się osad.
- Dokonaj obciągu wina, usuń osad, a wino umieść ponownie w balonie i pozostaw do dalszej fermentacji oraz sklarowania.
- Możesz także po zlaniu wina znad osadu przelać wino do gąsiora i dodać klarowin a następnie odstawić wino na kilka miesięcy.
Komentarz dietetyka
Wino z wiśni to jeden z przepisów na domowe alkohole. Jednak ze względu na dużą zawartość cukru i alkoholu powinni być spożywane okazjonalnie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki