Wino z winogron przepis 20l
Opublikowano: 05.11.2024 r.
Winogrona, cukier i drożdże winiarskie – to właściwie wszystko, czego potrzebujesz, aby zrobić pyszne domowe wino z winogron w ilości 20 litrów. Wino na bazie tych składników zyska głęboki smak i przyjemną słodycz. Przepis jest prosty, a efekt końcowy na pewno Cię nie zawiedzie!
Składniki dla 20 porcji:
- Winogrona - 10000 g
- Cukier - 4500 g
- Drożdże winiarskie - 4 g
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- gąsior z rurką fermentacyjną
Przepis krok po kroku
- Winogrona obierz z ogonków. Włóż do naczynia i rozgnieć.
- Winogrona przełóż do gąsiora. Zalej ostudzoną przegotowaną wodą z cukrem (7 litrów), dodaj drożdże.
- Pojemnik należy zamknąć dopasowanym korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić. Po upływie 6 tygodni usuń owoce. Odfiltrowany płyn przelej ponownie do balonu.
- Po tym czasie zlej wino do mniejszego gąsiora, zatykając go ponownie korkiem z rurką i odstaw na kilka miesięcy.
Komentarz dietetyka
Ten napój ze względu na zawartość alkoholu nie powinien pojawiać się w diecie zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny