Wino z winogron 50 litrów
Opublikowano: 10.10.2024 r.
Winogrona, cukier, drożdże winiarskie... w garze tworzy się coś magicznego! Domowe wino z winogron o pojemności 50 litrów to prawdziwa gratka dla miłośników trunków własnej roboty. Na starcie bawimy się winogronami - 20 kilo do obróbki! Następnie dodajemy 8 kilo cukru i odrobinę drożdży, by fermentar wykrzesał z nich całą moc smaku.
Składniki dla 50 porcji:
- Winogrona - 20000 g
- Cukier - 8000 g
- Drożdże winiarskie - 8 g
Liczba porcji: 50
Będziesz potrzebować:
- gąsior z rurką fermentacyjną
Przepis krok po kroku
- Winogrona obierz z ogonków. Włóż do naczynia i rozgnieć.
- Winogrona przełóż do gąsiora. Zalej ostudzoną przegotowaną wodą z cukrem (15 litrów), dodaj drożdże.
- Pojemnik należy zamknąć dopasowanym korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić. Po upływie 6 tygodni usuń owoce. Odfiltrowany płyn przelej ponownie do balonu.
- Po tym czasie zlej wino do mniejszego gąsiora, zatykając go ponownie korkiem z rurką i odstaw na kilka miesięcy.
Komentarz dietetyka
Ten napój ze względu na wysoki udział alkoholu nie powinien gościć w diecie zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny