Wino z winogron
Opublikowano: 15.06.2022 r.
Winogrona czerwone i cukier – to główne składniki, które zamienią się w domowe wino z winogron. Początkowo może wydawać się to skomplikowane, ale proces jest naprawdę prosty: winogrona trzeba fermentować, a cukier dodaje się dla słodyczy i mocy. Gotowe wino to coś, co warto spróbować, szczególnie zimą przy kominku!
Składniki dla 20 porcji:
- Winogrona czerwone - 4000 g
- Cukier - 1000 g (5 szklanek)
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- garnek, gąsior z rurką fermentacyjną 25 l
Przepis krok po kroku
- Umyj winogrona i wyczyść z szypułek.
- Wsyp owoce do dużego garnka i zasyp cukrem.
- Rozgnieć je, przykryj naczynie gazą i odstaw w ciepłym miejscu.
- Pozostaw owoce na 3 dni, aby się zmacerowały i puściły sok.
- Przecedź owoce i powstały sok przelej do naczynia.
- Wyciśnij pozostałe owoce dokładnie, aby uzyskać jak najwięcej moszczu.
- W 1500 ml wody rozpuść cukier, możesz ją podgrzać, aby lepiej się rozpuścił.
- Wodę wymieszaj z moszczem i wlej do balona fermentacyjnego.
- W balonie umieść rurkę zostaw wino na 2-3 tygodnie.
- Wino zlej do butelek.
Komentarz dietetyka
Wino z winogron to słodki napój z alkoholem. Nie powinny go spożywać osoby poniżej 18 roku życia, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Wino zawiera sporą ilość przeciwutleniaczy oraz składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny