Wino z pomarańczy
Opublikowano: 13.03.2024 r.
Pomarańcze, cukier, drożdże winiarskie i skórka z cytryny – oto klucz do stworzenia domowego wina, które zachwyci smakiem i aromatem. Wino z pomarańczy to nie tylko wyjątkowy trunek, ale też przyjemność tworzenia. Wystarczy kilka podstawowych składników i trochę cierpliwości, by poczuć się jak prawdziwy winiarz.
Składniki dla 15 porcji:
- Pomarańcza - 3000 g (12 sztuk)
- Cukier - 1500 g
- Drożdże winiarskie - 22 g (1 opakowanie)
- Skórka z cytryny - 100 g (2 sztuki)
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- butelka szklana, gąsior z rurką fermentacyjną 25 l
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj 4,5 litra wody.
- Umyj pomarańcze, zetrzyj skórkę z pomarańczy.
- Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryn bez pestek i białych części.
- W garnku wymieszaj cukier z wodą do jego rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia.
- Dodaj skórkę z pomarańczy i cytryny do syropu cukrowego, pozostaw przez 2 h.
- Połącz sok z syropem cukrowym, całość wymieszaj.
- Dodaj drożdże.
- Przenieś całość do pojemnika do fermentacji i pozostaw na kilka dni pod przykryciem.
- Mieszaj zawartość co kilka dni. Proces ten powinien trwać od kilku tygodni do kilku miesięcy.
- Odcedź wino i przelej je do butelek.
- Tak przygotowane butelki pozostaw na kilka kolejnych miesięcy.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób możesz przygotować wino z dowolnych owoców.
~ Oliwia Gawron, dietetyk