Wino z mirabelek
Opublikowano: 12.06.2022 r.
Mirabelki i cukier to główne składniki, które zamieniają się w domowe, aromatyczne wino, idealne na letnie wieczory. Wystarczy te dwa produkty i trochę cierpliwości, aby stworzyć coś wyjątkowego i niepowtarzalnego. Przepis przystępny dla każdego, kto chce spróbować swoich sił w domowej produkcji wina.
Składniki dla 20 porcji:
- Mirabelki - 7000 g
- Cukier - 5000 g
- Przyprawy - drożdże winiarskie, pożywka z witaminą b dla drożdży winiarskich
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, słoik, korek z rurką fermentacyjną
Przepis krok po kroku
- Umyj owoce, wydrąż i przełóż je do słoja.
- Rozpuść cukier w 6,5 l wody w garnku, następnie nieco ostudź.
- Drożdże (3 g) i pożywkę wymieszaj z cukrowym syropem, a następnie przelej do słoja.
- Słoik lub baniak zamknij korkiem z rurką.
- Wino powinno fermentować około 4 miesięcy.
Komentarz dietetyka
Ten napój ze względu na dużą ilość alkoholu nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny