Wino z malin

Opublikowano: 01.07.2025 r.
Maliny, cukier, drożdże winiarskie – to trio, które zamienia zwykłe owoce w domowe wino z prawdziwego zdarzenia. W tym przepisie znajdziesz dokładne proporcje i kroki, które przeprowadzą cię przez fermentację i dojrzewanie tego wyjątkowego trunku. Przygotuj się na prawdziwy smak lata zamknięty w butelce!
Składniki dla 12 porcji:
- Maliny - 7000 g
- Drożdże winiarskie - 1 g (szczypta)
- Pirosiarczan potasu - 1 g (szczypta)
- Pożywka dla drożdży - 1 g (szczypta)
- Cukier - 2000 g
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- butelka szklana, gąsior z rurką fermentacyjną 25 l
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj około 3 litrów wody.
- Owoce dokładnie umyj i oczyść, usuń szypułki i przełóż do dużego szklanego naczynia.
- Rozgnieć owoce, dodaj pożywkę i drożdże winiarskie.
- Odstaw owoce na 24 godziny w ciemnym miejscu.
- Wodę wymieszaj z cukrem, możesz ją podgrzać, aby cukier lepiej się rozpuścił. Ostudź wodę.
- Przygotowaną wodą zalej owoce. Dokładnie wymieszaj.
- Odcedź wino od owoców i przelej do szklanego naczynia.
- Wino odstawiamy do fermentacji w balonie na około miesiąc czasu.
- Po tym czasie dodaj pirosiarczan (wcześniej należy go rozpuścić w wodzie i wlać przez gąsior)
- Przelej wino do szklanych butelek.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób możesz przygotować wino z wielu rodzajów owoców.
~ Oliwia Gawron, dietetyk