Wino z jeżyn
Opublikowano: 27.09.2022 r.
Jeżyny, cukier i drożdże winiarskie - to podstawowe składniki, które potrzebujesz, aby zrobić aromatyczne wino z jeżyn. Ten prosty przepis pozwala wręcz domowym sposobem uzyskać pyszne trunki z nutą lata. Idealne, by cieszyć się smakiem świeżych owoców przez długi czas i podzielić się tym doświadczeniem z bliskimi.
Składniki dla 10 porcji:
- Jeżyny - 5000 g
- Cukier - 5000 g
- Drożdże winiarskie - 30 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- gąsior z rurką fermentacyjną 25 l
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj 5 litrów wody.
- Jeżyny umyj i oczyść, a następnie rozgnieć.
- Przełóż jeżyny do butelki z otworem, wlej odrobinę wody, dodaj drożdże i odstaw na jeden dzień.
- Dodaj łyżkę cukru i odstaw na 4 dni. Odcedź owoce, a sok przelej do butelki z gąsiorem.
- Cukier rozpuść w pozostałej wodzie i zalej owoce.
- Wino będzie dobre za 2-3 miesiące.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób przygotujesz wino z dowolnych owoców.
~ Oliwia Gawron, dietetyk