Wino z dzikiej róży
Opublikowano: 15.06.2022 r.
Dzika róża, cukier i skórka z cytryny - to podstawa domowego wina z dzikiej róży. Połączenie tych składników tworzy wyjątkowy trunek, który zachwyca zarówno smakiem, jak i aromatem. Wino z dzikiej róży jest idealne na jesienne wieczory, kiedy chcemy poczuć odrobinę natury zamkniętej w butelce.
Składniki dla 20 porcji:
- Dzika róża owoce - 3000 g
- Cukier - 1000 g (5 szklanek)
- Skórka z cytryny - 100 g
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- garnek, balon na wino
Przepis krok po kroku
- Owoce umyj dokładnie.
- Wsyp je do dużego garnka i zasyp cukrem, rozgnieć je, przykryj naczynie gazą i odstaw w ciepłym miejscu.
- Pozostaw owoce na 3 dni, aby się zmacerowały i puściły sok.
- Przecedź owoce i powstały sok przelej do naczynia.
- Wyciśnij pozostałe owoce dokładnie, aby uzyskać jak najwięcej moszczu.
- W wodzie rozpuść cukier. 5 litrów wody wymieszaj z moszczem oraz skórką z cytryny i wlej do balona fermentacyjnego.
- W balonie umieść rurkę, przez którą uciekać będzie powstałe podczas procesu powietrze.
- Fermentacja potrwać może około 2-3 tygodnie.
- Wino przelej do mniejszych butelek i przechowuj w chłodnym miejscu.
Komentarz dietetyka
Wino z dzikiej róży to słodki domowy trunek zawierający sporą ilość cukru. Podnosi od szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Wino zawiera także naturalne przeciwutleniacze.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny