Wino z czerwonej porzeczki
Opublikowano: 20.10.2021 r.
Czerwona porzeczka i cukier - to wszystko, czego potrzebujesz do zrobienia domowego wina z czerwonej porzeczki. Zobacz, jak z tej prostoty może powstać coś naprawdę wyjątkowego!
Składniki dla 65 porcji:
- Porzeczki czerwone - 5000 g
- Cukier - 5000 g
Liczba porcji: 65
Będziesz potrzebować:
- lejek, butelka szklana, balon na wino, korek z rurką fermentacyjną, wężyk do zlewania wina
Przepis krok po kroku
- Co tydzień (przez 5 tygodni) powtarzaj następujące kroki.
- Zagotuj 2 l wody wraz z 1 kg cukru (cukier ma się rozpuścić), ostudź.
- Oczyść 1 kg owoców (pozbądź się szypułek i innych zanieczyszczeń). Na szyjce balona na wino ułóż lejek, na ściankach lejka palcami rozgniataj owoce i przepchaj przez lejek patyczkiem do szaszłyków, by przeszły na dno balona na wino.
- Do balona na wino, w którym znajdują się owoce wlej przygotowany i ostudzony syrop cukrowy i pozostaw na tydzień. Załóż rurkę fermentującą na balon.
- Powtórz do wykorzystania składników: co tydzień dodawaj 1 kg owoców i zalewaj chłodnym syropem cukrowym (gotowane jak wyżej 2 l wody z 1 kg cukru). Pamiętaj o założeniu rurki fermentacyjnej.
- Po wykorzystaniu ostatniego kg owoców i ostatniej porcji syropu cukrowego, wino odstaw na 8 do 12 tygodni. Zabezpiecz balon z winem rurką fermentacyjną.
- Gdy minie 8-12 tygodni, za pomocą wężyka zlej wino do czystego naczynia. Może to być balon do wina, w którym zachodziła fermentacja, ale zaleca się, by wino było wlane do pełna. Zlane wino należy szczelnie zamknąć.
- Tak zlane wino może dojrzewać i klarować się od 3 miesięcy do 2 lat.
- Gdy wino będzie dojrzałe i klarowne, należy przelać je do butelek, a następnie szczelnie zamknąć.
Komentarz dietetyka
Alkoholu nie poleca się przy nadciśnieniu tętniczym. Nie sprzyja także cukrzykowi i osobie chorej na insulinooporność.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości