Wino z czarnej porzeczki
Opublikowano: 20.10.2021 r.
Czarna porzeczka i cukier to gwiazdy tego przepisu na domowe wino z czarnej porzeczki. Soczyste owoce porzeczki dostarczają intensywnego smaku i aromatu, a cukier dodaje niezbędnej słodyczy, wspomagając fermentację. Idealny trunek na długie, zimowe wieczory – prosty i pyszny!
Składniki dla 10 porcji:
- Czarna porzeczka - 8000 g
- Cukier - 2500 g (12 szklanek)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- balon na wino
Przepis krok po kroku
- Dokładnie umyj owoce i wyczyść z szypułek.
- Owoce wsyp do dużego garnka i zasyp cukrem, rozgnieć je, przykryj naczynie gazą i odstaw w ciepłym miejscu na 3 dni.
- Przecedź owoce i powstały sok przelej do naczynia.
- Wyciśnij pozostałe owoce dokładnie aby uzyskać jak najwięcej moszczu.
- W 6 szklankach wody rozpuść cukier (możesz ją podgrzać, aby lepiej się rozpuścił).
- Wodę wymieszaj z moszczem i wlej do balona fermentacyjnego.
- W balonie umieść rurkę, przez którą uciekać będzie powstałe podczas procesu powietrze.
- Fermentacja powinna trwać około 2-3 tygodnie.
- Jeśli z balona nie wydobywa się już u powietrze oznacza to, że proces fermentacji dobiegł do końca.
- Wino zlej z balona do mniejszych butelek i przechowuj w chłodnym miejscu.
- Najlepiej, aby wino leżakowało przez 3-4 miesiące przed spożyciem.
Komentarz dietetyka
Wino z czarnej porzeczki jest napojem z dodatkiem alkoholu. Nie powinny go spożywać osoby niepełnoletnie. Wino domowe jest kalorycznym produktem dlatego jeśli jesteś na diecie uważaj na spożywanie większych ilości trunku.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny