Wino z białego winogrona
Opublikowano: 12.07.2021 r.
Winogrona, cukier i suche drożdże - to najważniejsze składniki do przygotowania domowego wina z białego winogrona. Ten przepis pozwoli Ci w domowych warunkach stworzyć aromatyczny i orzeźwiający trunek, idealny na letnie wieczory czy specjalne okazje. W kilku prostych krokach przemienisz soczyste winogrona w pyszne wino, którym z pewnością zaimponujesz znajomym.
Składniki dla 20 porcji:
- Winogrona - 4000 g
- Cukier - 2000 g
- Drożdże suche - 15 g
- Przyprawy - cukier
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, butelka szklana, balon na wino, korek z rurką fermentacyjną
Przepis krok po kroku
- Winogrona umyj i włóż do zamrażalnika na 1 godzinę. Przełóż całość do balona na wino.
- W garnku zagotuj 5 litrów wody i dodaj cukier. Całość dobrze wymieszaj. Zostaw do przestudzenia. Gdy całość będzie chłodna, dodaj drożdże, wymieszaj i przelej do naczynia z winogronami.
- Naczynie zakręć rurką i odstaw na miesiąc. Po tym czasie odcedź owoce a ciecz przelej do naczynia i ponownie zakręć balon.
- Odczekaj kolejny miesiąc, by wino dobrze smakowało.
- Wino przelej do butelki.
Komentarz dietetyka
To wino tak jak każdy alkohol nie powinno gościć zbyt często w diecie, ze względu na negatywny wpływ etanolu na zdrowie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny