Wino z aronii
Opublikowano: 28.04.2022 r.
Aronia i cukier – to główni bohaterowie naszego przepisu na wyjątkowe wino z aronii! Prosty i naturalny skład, który pozwoli Ci wyczarować aromatyczny trunek. Aronia nada Twojemu winu głębi smakowej, a cukier delikatnie zbalansuje jego cierpkość. Cała tajemnica tkwi właśnie w tych dwóch składnikach!
Składniki dla 10 porcji:
- Aronia - 2000 g
- Cukier - 1000 g (1 opakowanie)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- balon na wino
Przepis krok po kroku
- Wsyp owoce do dużego garnka i zasyp cukrem (połową opakowania), rozgnieć je, przykryj naczynie gazą i odstaw w ciepłym miejscu.
- Pozostaw owoce na 3 dni, aby się zmacerowały i puściły sok.
- Przecedź owoce i powstały sok przelej do naczynia.
- Wyciśnij pozostałe owoce dokładnie, aby uzyskać jak najwięcej moszczu.
- W 1,5 litra wody rozpuść pozostały cukier, możesz ją podgrzać, aby lepiej się rozpuścił.
- Wodę z rozpuszczonym cukrem wymieszaj z moszczem, wlej do balona fermentacyjnego i czekaj, aż powstanie wino.
- Gotowe wino przelej do butelek, zakorkuj je i przechowuj w chłodnym miejscu.
Komentarz dietetyka
Wino z aronii to domowy trunek, którego nie powinny spożywać osoby poniżej 18 roku życia. Wina nie powinny spożywać kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Wino jest dość kaloryczne i nie zawiera żadnych składników odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny