Wilgotny tort czekoladowy
Opublikowano: 20.01.2022 r.
Mąka, kakao, maślanka, kawa i mascarpone - to właśnie te składniki sprawiają, że wilgotny tort czekoladowy staje się prawdziwą bombą smakową. Dodaj do tego czekoladę deserową i śmietankę kremową, a otrzymasz deser, który zachwyci każdego łasucha. Tajemnica wilgotności tkwi w idealnym połączeniu tych składników oraz odpowiednim sposobie ich przygotowania.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Cukier - 400 g
- Kakao 16% (proszek) - 120 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Jajko - 2 szt.
- Maślanka 1% - 250 g
- Kawa, gotowy napar bez cukru - 100 ml
- Mascarpone - 400 g
- Czekolada deserowa - 200 g
- Śmietanka kremowa 36% - 400 ml
- Masło - 200 g
- Przyprawy - sól, ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm, rondelek
Przepis krok po kroku
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodaj jajka, maślankę, roztopione masło i ekstrakt waniliowy i ubijaj na gładką masę.
- Wlej ciasto równomiernie na dwie tortownice i piecz przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Pozostaw do ostygnięcia na 15 minut.
- Blaty ciasta namocz porządnie kawą.
- W małym rondelku roztop czekoladę.
- W misce ubij mascarpone ze śmietanką. Małymi porcjami dodawaj czekoladę, cały czas mieszając.
- Ciasto przełóż czekoladowym kremem.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny