Wilgotne i puszyste muffinki
Muffinki to jeden z tych przysmaków, które nieodzownie kojarzą się z ciepłem domowego ogniska i zapachem unoszącym się po całym domu. Choć korzeni szukać można w Anglii XVIII wieku, współczesne muffinki, takie jak nasze "Wilgotne i puszyste muffinki", przeszły długą drogę w swojej ewolucji kulinarnej. Idealnie sprawdzą się na każde spotkanie - czy to na popołudniowej herbatce, czy jako szybka przekąska w ciągu dnia. Ich urok tkwi w prostocie przygotowania i niepowtarzalnym smaku. Zapraszamy do zanurzenia się w świecie tych małych, ale jakże satysfakcjonujących wypieków!
Składniki dla 12 porcji:
- Mleko 2% - 125 ml
- Olej rzepakowy - 125 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Cukier - 110 g
- Jajko - 2 szt.
- Czekolada mleczna - 100 g
- Przyprawy - proszek do pieczenia, aromat waniliowy
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska, forma na muffiny
Przepis krok po kroku
- Nastaw piekarnik na 175 st. C. z termoobiegiem. Do foremki włóż papilotki (12 sztuk).
- W jednej misce wymieszaj mąkę, łyżkę proszku do pieczenia oraz cukier.
- W drugiej misce wymieszaj olej, jajka, aromat i mleko.
- Wsyp suche składniki do mokrych, wymieszaj łyżką do połączenia składników.
- Posiekaj czekoladę na kawałki. Dodaj do ciasta i wymieszaj.
- Ciasto przełóż do papilotek, napełniając 3/4 wysokości.
- Piecz muffinki przez około 25 minut. Sprawdź patyczkiem, czy są upieczone.
Komentarz dietetyka
Polecam do przepisu wykorzystać czekoladę bez dodatku cukru, po to, by zmniejszyć ilość cukru, indeks glikemiczny oraz kaloryczność. Można również, zamiast cukru użyć erytrytolu. Gdy zmienisz mąkę pszenną z niskim typem na wyższy — potrawa dodatkowo będzie miała więcej błonnika.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości