Wilgotna babka na oleju
Opublikowano: 05.07.2022 r.
Mąka pszenna, cukier, olej rzepakowy, jajka i proszek do pieczenia – oto podstawa przepisu na wilgotną babkę na oleju. Z kilku prostych składników stworzysz ciasto, które będzie zachwycać swoją miękkością. Dzięki olejowi babka jest niebywale soczysta i pozostaje świeża na dłużej.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g
- Cukier - 100 g
- Olej rzepakowy - 200 ml
- Jajko - 4 szt.
- Proszek do pieczenia - 4 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, mikser, duża miska, forma do babki
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski wbij jajka i ubij je razem z cukrem na gęstą pianę. Gdy będą tworzyły puszystą masę, wlewaj do nich małymi porcjami olej, nadal ubijając.
- Do osobnej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
- Suche składniki połącz z masą jajeczną i dokładnie wymieszaj.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.
- Gotową babkę oprósz cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny