Wieprzowina z woka
Opublikowano: 29.11.2021 r.
Polędwiczki wieprzowe, żółta papryka, cebula i oliwa z oliwek – to podstawowe składniki potrzebne do przygotowania smacznej wieprzowiny z woka. Połącz one przy użyciu woka, a smak i aromat tej potrawy zaskoczy każdego. Wystarczy dodać szczypiorek i fasolkę szparagową, aby danie było kompletne.
Składniki dla 4 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 300 g
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Papryka żółta - 250 g (1 szt)
- Szczypiorek - 45 g (1 pęczek)
- Fasolka szparagowa mrożona - 100 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, chilli, imbir mielony, papryka ostra, olej sezamowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, miseczka, wok
Przepis krok po kroku
- Polędwiczki oczyść i pokrój w paseczki.
- W woku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę.
- Gdy cebula będzie rumiana dodaj do niej mięso.
- Warzywa pokrój w paseczki i dodaj do mięsa. Całość smaż przez 20 minut.
- W miseczce zmieszaj sos sojowy, olej sezamowy i przyprawy.
- Sos wlej do mięsa i smaż 15 minut.
- Gotowe danie podawaj z posiekanym szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
To danie, które nie powinno gościć zbyt często w menu ze względu na spory udział czerwonego mięsa.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny