Wieprzowina słodko-kwaśna

Opublikowano: 11.12.2021 r.
Schab wieprzowy bez kości, czerwona papryka i cebula oraz kapusta pekińska tworzą fundamenty tej genialnej wieprzowiny słodko-kwaśnej. Wystarczy dodać odrobinę cukru i skrobi ziemniaczanej do obtoczenia mięsa, aby stworzyć danie pełne smakowitych kontrastów i ciekawej tekstury. To połączenie składników gwarantuje naprawdę smaczną kolację!
Składniki dla 4 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 400 g
- Olej rzepakowy - 15 ml
- Kapusta pekińska - 300 g
- Papryka czerwona - 140 g
- Cebula czerwona - 100 g
- Cukier - 120 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 30 g (do obtoczenia mięsa)
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, imbir świeży, sok z cytryny, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tarka
Przepis krok po kroku
- Pokrój umyte mięso w kostkę. Przypraw pieprzem i solą, a następnie obsyp mąką ziemniaczaną.
- Na patelni rozgrzej olej i wyłóż mięso, zacznij smażyć. Smaż, aż mięso zmieni kolor.
- Pokrój cebulę w pół plastry, paprykę w paski, kapustę posiekaj. Czosnek pokrój w drobne plasterki, a imbir zetrzyj na tarce i dodaj wszystko na patelnię. Podsmaż.
- Cukier, 80 g sosu sojowego, 48 ml soku z cytryny, 120 ml wody, pół łyżeczki pieprzu wymieszaj.
- Dodaj sos, gdy warzywa trochę zmiękną. Duś pod przykryciem do miękkości mięsa.
- Jak mięso będzie miękkie, zdejmij przykrywkę i podsmaż całość, by sos się zredukował.
Komentarz dietetyka
Przepis zawiera dużo warzyw. Bogaty jest też w białko. Przez to jest sycący. Ma dużą objętość przy nie za wysokiej kaloryczności.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości